Pămatuful este o mică perie formată dintr-un loft și un mâner, cu ajutorul căruia aplicăm pe față spuma produsă de o cremă sau un săpun de bărbierit. Rolurile pămătufului sunt: creerea spumei, întinderea acesteia pe față, ridicarea firului de păr astfel încât acesta să fie taiat cât mai aproape de piele, îndepărtarea celulele moarte și a reziduurilor de pe față.
În piață exista o mare diversitate de prețuri, de la câțiva euro până la câteva sute de euro.
Dacă un pămătuf din gama superioara merită aceste prețuri, sper că fiecare va trage o concluzie în baza informațiilor din rândurile următoare.
În funcție de părul folosit pentru loft, pămătufurile se împart în trei categorii:
Pămătufuri din păr de bursuc
Pentru început , trebuie specificat că 99% din părul de bursuc provine din China, unde acesta este considerat un animal dăunător și este vânat, carnea fiind folosită în alimentație. Prețurile obișnuite pentru aceste pămătufuri sunt cuprinse între 10- 150 euro. La limita de jos a bursucilor găsim noduri amestecate, black/pure, nefiind de o calitate extra dar îndeplinindu-și rolul cu brio. Se consideră că prețul pentru un pămătuf decent de bursuc pleacă de la 75 euro. În funcție de calitate și de întreținere, un astfel de pămătuf poate fi folosit 10-20 ani, uneori chiar mai mult.
Categoriile părului de bursuc:
Pure – este manufacturat din părul care acoperă cea mai mare parte a suprafeței bursucului, fiind un fir grosier, cu o culoare închisă, tare, pe care unii producători îl decolorează chimic.
Best – pentru construcția acestui pămătuf sunt folosite firele de păr recoltate de pe burta animalului. Firele folosite pentru acest tip de pămătuf sunt mai moi și mai elastice. De la această categorie se pare ca încep standardele de calitate superioară acceptate de majoritatea consumatorilor.
Super – părul este recoltat de pe spatele animalului, fiind mai moale decât cel din categoria anterioară, un păr mai fin, mai deschis la culoare.
Silvertrip – pentru această categorie părul este recoltat din zona gâtului, îndeplinind cele mai înalte standarde calitative , având o culoare deschisă la vârfuri și mai închisă la bază. Firul de păr este foarte moale și flexibil, cu toate acestea păstrându-și o coloană fermă.
Categorii speciale – mountain white, finest, two-band, super silvertrip, extra silvertrip. Sunt pămătufuri oferite de către unii producători de renume (Rooney, Plisson, Simpson), care sunt peste orice standarde obișnuite de calitate, construite cu cea mai mare grijă, majoritatea hand- made, fiind adevărate opere de artă. De remarcat că acestea nu au aceeași disponibilitate la producător, fiind necesare săptămâni bune sau, în unele cazuri chiar luni, până sunt onorate comenzile.
Cei mai cunoscuți producători ai pămătufurilor cu păr de bursuc sunt: Kent, Muhle, Omega, Rooney, Simpson, Thater.
Avantaje:
- este prezent pe piața într-o mare varietate;
- creează o senzație plăcută în momentul folosirii;
- este comercializat într-o paleta largă de lofturi cu diferite grade de moliciune sau fermitate;
- reține foarte bine apa și căldura;
- asigură o bună exfoliere și îndepărtare a celulelor moarte.
Dezavantaje:
- mirosul;
- prețul ridicat;
- timpul de uscare mare;
- necesitatea înmuierii înaintea folosirii;
- deteriorarea acestuia dacă nu se respectă instrucțiunile de întreținere.
Pămatufuri din păr de mistreț
Aceste pămătufuri sunt foarte bine poziționate în comunitatea wet shaverilor, fiind foarte potrivite pentru săpunurile dure. În primă fază, sunt foarte rigide, dar după câteva folosiri se înmoaie și devin de-a dreptul fabuloase, firul de păr fiind despicat în două sau mai multe fire, ceea ce îi conferă o moliciune comparabilă cu cele mai fine din păr de bursuc. Un pămătuf de porc poate fi folosit până la 10 ani, dacă este întreținut corespunzător.
Firmele cel mai bine reprezentate: Samogue, Vie Long, Muhle, Omega.
Avantaje:
- prețul scăzut;
- o mare disponibilitate pe piață;
- sunt potrivite pentru săpunurile dure;
- perii de porc absorb foarte bine apa.
Dezavantaje:
- mirosul;
- fragilitatea firului;
- timpul de uscare mai mare;
- necesită un timp de înmuiere;
- necesită un timp de pregătire pentru utilizare.
Tot aici se cuvine să includem și pămătufurile din păr de cal. Acestea, prin caracteristicile firului de păr, se încadrează între porc și bursuc și sunt pretabile în special folosirii cu cremele de bărbierit. Principalul producător al acestor pămătufuri este Vie Long.
O altă subcategorie este constituită din fire de păr mixte. Cele mai cunoscute sunt cele de bursuc/ porc, construite ca un mix între retenția de apă a bursucului și fermitatea coloanei asigurată de părul de porc.
Pămatufuri din păr sintetic
Fibra sintetică are o istorie îndelungată, ajungând în ziua de astăzi să fie o excelentă alternativă la pămătufurile din păr natural. Această fibră se împarte în 4 categorii, începând cu data lansării pe piață:
Generația 1 – fibrelele din această prima categorie erau importate în îndustria cosmetică, fiind la fel de dure ca o perie de sârmă.
Generația a 2-a – fibrele folosite pentru această generație erau împrumutate tot din industria cosmetică, cu fibre mai moi decât generația anterioară, vopsite la vârfuri, senzația folosirii fiind percepută între porc și cal.
Generația a 3-a – caracterizată prin subțierea firelor cu scopul de a crea o densitate cât mai mare. Cu această fibră, producătorii au reușit să apropie senzația din timpul utilizării cât mai aproape de părul de bursuc.
Generația a 4-a – la aceste tipuri de fibre conicizarea firului spre vârf s-a accentuat pentru a spori senzația de moliciune și a facilita aplicarea spumei. Fibrele sunt foarte flexibile, iar coloana rezultată este fermă.
-
Evaluat la 5.00 din 5 pe baza a 7 evaluări de la clienți(7 recenzii)
-
Evaluat la 5.00 din 5 pe baza a 3 evaluări de la clienți(4 recenzii)
Avantaje:
- prețul accesibil;
- soliditatea firului de păr;
- creerea spumei cu o cantitate redusă de produs;
- timpul de înmuiere foarte redus;
- rezistența mare în timp.
Dezavantaje:
- absorbția deficitara a apei;
- feelingul artificial pe față;
- nu reține căldura la fel ca părul natural.
Dacă am discutat atât despre tipurile de păr folosite, se cuvine să facem și o scurtă descriere a mânerelor acestora. Mânerul, care deseori are o contribuție mare la prețul final al pămătufului, poate fi construit din: corn, acrilic, lemn, sticlă, aluminiu sau carapace de broască țestoasă.
Aspecte care trebuie urmărite la achiziționarea unui pămătuf:
Prețul. Există pe piață pămătufuri care pleacă din jurul valorii de 10 euro, mergând spre 1000 de euro, putând ajunge și la 2000 de euro pentru pămătufurile de colecție.
Dimensiunea. La acest capitol avem cel puțin trei caracteristici:
Loftul – lungimea părului măsurată de la bază la vârf;
Knotul – cantitatea de fire de păr înserate în mâner;
Height – înalțimea totală a pămătufului.
Tipul de păr folosit:
Bursuc;
Porc, cal;
Sintetic
Descoperă o gamă mai largă de pămătufuri din magazinul online The Groom Lab: https://thegroomlab.com/8-pamatufuri!