Ceasul de mână bărbătesc apărut ca o necesitate în timpul celui de-al doilea război al burilor și devenit un obiect normal necesar în timpul primului război mondial, a evoluat din ceasurile mecanice portabile cu arc din secolul al XVI-lea. De-a lungul secolului XX, ceasul de mână a fost unul dintre cele mai populare obiecte personale, apoi producătorii au început să miniaturizeze mecanismele ceasurilor de buzunar pentru a le da forma cunoscută astăzi.
Apariția telefonului mobil la sfârșitul secolului XX este cel de-al doilea șoc pe piața ceasurilor de mână, cei ce purtau ceasul doar pentru aflarea orei având acum în buzunar un aparat care indică timpul cu o precizie foarte bună. Însă piața ceasurilor de mână bărbătești vine cu o enormă varietate, iar alegerea ceasului ideal nu e doar o chestiune de tehnică, ci și de design.
Cum alegem un ceas de mână în funcție de mecanism
Astăzi ceasul de mână este obiectul ce rotunjește imaginea și reflectă personalitatea, fiind accesoriul ce face parte din viața purtătorului și care îl definește.
În funcție de mecanismul care le acționează, ceasurile de mână pot fi împărțite în trei mari categorii:
- cu angrenaj mecanic;
- cu mecanism cu cuarț;
- computerizate sau ceasuri inteligente – smartwatch.
Ceasurile mecanice
Aceste ceasuri fascinează prin angrenajul mecanic al cărui principiu de bază este reprezentat de un arc tensionat care pune în mișcare un ansamblu de roți dințate. Inventat în primul sfert al secolului XX, ceasul automat a eliminat necesitatea întoarcerii regulate la una – două zile a arcului de acționare. Ingineria mecanismelor de ceas, a încercat să îmbunătățească continuu aceste mecanisme, ”complicându-le“ cu noi funcții. Aceste ”complicații“ sunt cele care dau valoarea unui ceas mecanic, cu cât mai multe cu atât valoarea mecanismului este mai mare. Nu este o legendă că un ceas cu carcasă de aur este mai ieftin decât un ceas mecanic cu multiple ”complicații“.
Printre cele mai frecvente variante disponibile în cazul ceasurilor mecanice și automate putem găsi:
1. Ecranele suplimentare care folosesc în general cifre și oferă informații suplimentare despre data zilei, ziua săptămânii, noapte – zi, luna sau faza curentă a Lunii.
2. Cadranele suplimentare pot oferi un cronometru, dar și un ceas suplimentar care indică ora pe un alt meridian. De multe ori, se oferă și un tahometru, adică acea ramă rotativă a cadranului care permite calcularea vitezelor și distanțelor.
3. Alarmele – unele modele pretențioase folosesc acest sistem audio mecanic chiar și pentru semnalarea orei, automat sau doar la cerere, o reminiscență a orologiilor cu gong.
Componentele pot fi antimagnetice, cu construcții antișoc și închise în carcase speciale rezistente la apă, pentru anumite presiuni, adică adâncimi.
Avantajele unui ceas mecanic:
- Conservarea bună a valorii în timp;
- Au o valoare intrinsecă superioară;
- Pot fi reparate sau reglate de specialiști;
- Energia folosită este mecanică.
Dezavantajele unui ceas mecanic:
- Sensibile la șocuri, temperaturi extreme și câmpuri magnetice;
- Au o precizie de 1-3 secunde pe săptămână
- Necesită reglaje și curățare la intervale regulate de timp;
- Au un preț ridicat.
Ceasurile cu cuarț
Folosind un cristal de cuarț care vibrează cu o regularitate impresionantă atunci când este alimentat cu curent și generează astfel frecvența de tact, ceasurile cu mecanism cu cuarț având o precizie de zece ori mai bună și fiind mult mai fiabile. La aceste modele de ceas ”complicațiile“ se rezolvă electronic, modul de afișare fiind infinit mai simplu și fără mecanisme sofisticate.
Avantajele unui ceas cu cuarț:
- Precizie foarte mare;
- Preț mic;
- Rezistență la șocuri sau temperaturi extreme;
- Funcționează fără intervenții externe timp de luni sau ani.
Dezavantajele unui ceas cu cuarț:
- Valoare intrinsecă mică;
- Nu pot fi reparate;
- Nu își conservă valoarea în timp;
- Necesită baterii.
Ceasurile inteligente
Un smartwatch modern este capabil să afișeze timpul pe diverse modele de cadran, cu o mulțime de teme vizuale. Unele modele includ și o cameră foto, termometru, barometru, compas, tahimetru, cronometru, calculator, modul GPS pentru navigatie, difuzor pentru citirea mesajele primite, microfon pentru dictare sau interogări ale asistenților digitali și posibilitatea de încărcare fără fire direct din docking station. Afișarea notificărilor primite pe telefon este o altă funcție importantă a unui ceas inteligent. În plus față de ceasul cu cuarț mai are ca dezavantaje:
- Este dependent de telefonul mobil;
- Autonomie mică de funcționare.
Cum alegem un ceas de mână în funcție de design
Această secțiune se referă la modelele de ceasuri ce se găsesc pe piață, nu la criteriile estetice pe care le considerăm subiective.
1. Ceasul elegant este destinat să fie purtat împreună cu un costum sau smoking, fiind menite să impresioneze înainte de toate prin rafinament și calitate. Subțiri, pentru a nu deranja manșeta cămășii, acestea au un cadran simplu cu marcaje elegante și o curea confecționată în mod obligatoriu din piele. În funcție de preferințe, acestea pot avea cadrane pătrate, dreptunghiulare sau circulare, și pot fi confecționate din oțel sau metale prețioase.
2. Ceasul casual este cel mai comun ceas de pe piață, fiind gândit să fie purtat în orice împrejurare în care nu este nevoie de un ceas elegant sau unul specializat, aceste ceasuri au dimensiuni mici sau medii, carcase metalice rezistente, curele textile sau din piele și un cadran cât mai lizibil dar care este aglomerat cel mult de un indicator pentru data zilei.
3. Ceasul pentru scufundări este cel mai popular ceas bărbătesc, este foarte solid și este rezistent la apă. Fabricat în general din oțel inoxidabil, dar uneori din mai scumpele materiale ceramice sau din titan, acesta are o carcasă ermetică la care este atașată o curea metalică sau cauciucată. Cadranul are în general dimensiuni medii, marcaje numerice vizibile cu cifre arabe, puncte sau linii, și bezel rotativ care permite setarea poziției pentru verificarea rapidă a timpului scurs, o funcție critică pentru un scufundător cu butelii de amestec respirabil. În general, cadranul este simplu, aceste ceasuri oferind cel mult un cronometru sau afișarea datei.
4. Ceasul pentru pilotaj oferă cadrane de dimensiuni medii sau mari, afișaje clare cu cifre deschise la culoare pe fundal întunecat, limbi fosforescente sau radioluminiscente și curele fabricate în general din piele. Aceste ceasuri oferă în general un cronometru și afișaj pentru dată, fiind o alternativă la ceasul pentru scufundări.
5. Ceasul pentru curse este denumit adesea “cronograf”, aceste ceasuri folosesc cadrane cu contrast mare între fundal și marcaje, oferă cadrane suplimentare pentru cronometru, dată, fazele lunii și altele, iar bezelul are marcajele necesare pentru utilizarea funcției de tahimetru și calculare vitezelor și distanțelor.
La ce trebuie să mai fim atenți când alegem un ceas de mână
1. Producătorul poate fi consacrat și ceva mai accesibil ca Citizen, Swatch, Casio, Seiko sau Timex, sau aparținând unor mărci superioare ca TAG Heuer, Vacheron Constantin, Panerai, Doxa sau Breitling. Pe lângă acestea există însă și mărci secundare are marilor producători, cum ar fi de pildă Pulsar sau Lorus, mărci vechi mai puțin cunoscute precum Certina, Festina și Mondaine sau mărci mai noi care oferă produse bune precum Christopher Ward, Sector sau Fossil. Mărcile companiilor care activează în domeniul modei sunt nerecomandate, acestea punând de obicei stilul înaintea calității.
2. Rezistența la apă,cunoscută prin marcajul Water Resistant nu valorează prea mult și nu confirmă în nici un caz că ceasul este subacvatic. Astfel: „30 de metri” ne spune că acesta este rezistent la imersiuni ocazionale, „50 de metri” ne spune că acesta poate fi folosit pentru înot și scuba, iar „100 de metri” pe spune că putem spera și o scufundare la adâncime de cel mult 10 metri. Abia de la Water Resistant 200 meters sau Diver’s 100 meters putem vorbi de ceasuri cu adevărat subacvatice capabile să reziste la presiuni mari.
Dimensiunea este pentru o încheietură normală de bărbat adult care are 17-18 cm, este recomandat un ceas cu cadran de 38 – 42 milimetri. Pentru încheieturile mai groase sunt recomandate modelele de 44-46 milimetri, în timp ce persoanele cu încheieturi mai fine trebuie să opteze pentru măsuri mai mici.
Alegerea ceasului pentru bărbați nu e doar o chestiune de calitate și funcționalitate. El construiește un statut, un look anume. Voi ce imagine v-ați format, domnilor?