Cum ar fi lumea fără sprâncene?
Expresii faciale precum confuzie, surpriză, furie, şi fericire nu ar mai ilustra trăirile. (Ca să nu mai spunem de faptul că ni s-ar scurge transpiraţia de pe frunte direct în ochi, ochi pe care apoi i-am freca, alegându-ne astfel cu riduri premature).
Însă oricât de bizar, de distractivă ar fi ideea unui univers lipsit de expresie şi de sprâncene, trăim într-o lume plină de sprâncene la fel de diferite precum mustăţile şi bărbile pe care le lăsăm cu toţii să crească pentru mişcări sociale precum Movember/No Shave November. Lăsând funcţionalitatea lor deoparte, sprâncenele sunt extrem de importante pentru un blog de lifestyle ca acesta. Asta pentru că atunci când vei arăta bine, nu-ţi va spune nimeni acest lucru, dar atunci cand vei arăta rău, pot chiar să-ţi distrugă viaţa. Sau cel putin să te transforme în ţinta bătăilor de joc.
Deci, cum poţi avea sprâncene reuşite? Am apelat la opiniile câtorva experți: Umbreen, un stilist de sprâncene la Wink Brow Bar din New York City; Michelle Wu, stilist la Browhaus Brow Salon; şi Ramy, stilist de sprâncene pentru celebrităţi (da, există şi asa ceva). Pe baza sugestiilor lor am realizat un ghid complet în care îţi prezentăm tot ce vrei să ştii despre sprâncene – plus câteva lucruri pe care nici măcar nu voiai să le ştii:
Ce anume face sprâncenele să arate bine?
Atunci când ele nu-ţi vorbesc. Şi de asemenea, atunci când sunt bine proporționate şi îngrijite (dar nu atât de îngrijite încât să arate nenatural).
Cum ştiu dacă trebuie să acord mai multă atenţie sprâncenelor?
Dacă poţi să le foloseşti ca să-ţi lustruieşti pantofii. Sau dacă sunt mai dese decât mustaţa. Cu alte cuvinte, când devine evident că trebuie să le îngrijeşti mai mult. “Dacă te uiţi în oglindă şi vezi picioare de păianjen coborând din sprâncenele tale”, spune Umbreen. “Dacă piepteni firele sprâncenelor în sus şi lungimea lor depăşeşte cu mult linia lor naturală, ai probabil nevoie să le tunzi puţin. De asemenea, dacă te uiţi în oglindă din profil şi firele stau ca nişte antene, e probabil nevoie să le aranjezi puţin”, spune Ramy. Michelle Wu adaugă: “Locul unde se termină sprânceana ar trebui să fie aliniat cu colţul ochiului, iar locul în care începe ar trebui să fie aliniat cu nasul”. Alte semne că trebuie să fii puţin mai atent la sprâncenele tale? Râsete isterice, sugestii politicoase din partea partenerei tale, şi multe aluzii la asemănarea ta cu Groucho Marx (cel din poza de mai sus).
OK, deci poate că am nevoie de ajutor. Ceară, tuns, laser, electroliză… pensat? Ce sunt toate chestiile astea şi ce metodă funcţionează cel mai bine?
Să începem cu veştile bune: Nu ar trebui să-ţi epilezi sprâncenele cu ceară. Niciodată. Ştii tipii aiă cu sprâncene mai mult decât perfecte şi piele netedă de jur împrejur? Se epilează cu ceară. “Ceara e pentru maşini, nu pentru sprâncene”, spune Ramy, stilist de sprâncene al celebrităţilor.
Filatul (tunsul) sprâncenelor, sau nişte beţişoare de urechi speciale care smulg mai multe mici fire de păr deodată de pe faţă? Aceasta e o variantă pentru care poţi opta, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Metoda dă sprâncenelor un aspect natural, poate chiar prea natural. Efectele durează între două şi patru săptămâni.
Laser şi electroliza? Dacă ai un cont de economii şi încredere deplină în persoana care urmează să-ţi facă această procedură, alege-o liniştit. O şedintă costă câteva sute de dolari şi trebuie repetată (în funcţie de ‘gravitatea’ situaţiei sprâncenelor tale). Cu toate astea, odată ce un fir a fost scos, nu va mai creşte niciodată înapoi.
Pensat. Cuvântul acesta poate fi deplasat pentru un bărbat. Însă te va şi ajuta să-ţi rezolvi problema ta cu sprâncenele. Pensatul are cele mai naturale rezultate, nu există alt risc decât ocazionalele fire de păr încărnate, şi odată ce ai fost la un specialist, poţi să te pensezi şi tu acasă daca e nevoie.
Ce ar trebui să fac dacă mă confrunt cu un sinofris (unibrow)?
Din moment ce Anthony Davis de la New Orleans Pelican a transformat acest look într-o marcă înregistrată, ai putea să te consulţi cu el înainte să-ţi păstrezi ‘sprânceana’ ta. Acestea fiind spuse, un unibrow a devenit cumva acceptat de societate (sau măcar mai puţin neacceptat de societate decât ar trebui să fie). Dacă trebuie să scapi de al tău, ar trebui probabil să ştii asta deja, iar dacă nu eşti sigur, cel mai simplu e să consulţi un specialist şi să stabiliţi împreună ce e de făcut.
Fire rebele?
Scoate-le, pune-ţi o dorinţă, şi apoi fă-le vânt. Sau roagă-ţi frizerul / stilistul să te ajute data următoare când mergi să te tunzi. Dacă eşti acasă, ia o foarfecă, întodeauna cu vârful în sus, şi taie-le.
Sprâncene subţiri sau deschise?
O vopsea de sprâncene te-ar putea ajuta dacă firele de păr sunt atât de deschise la culoare încât par invizibile. Ai putea să apelezi şi la machiaj, dar o vopsire profesională ar fi ideală. La saloane se găsesc vopsele şi coloranţi special făcute pentru sprâncene, care seamănă mai mult cu nişte pigmenţi, “dar care uneori pot schimba nuanţa naturală a sprâncenelor tale”, ne spune Umbreen. Procedeul de vopsire durează cam 10-15 minute, iar rezultatele se văd instant.
Dacă sprâncenele tale sunt pur şi simplu foarte subţiri, un tratament permanent de regenerare (un implant) ar fi o soluţie viabilă. Ţine cont de faptul că ţi se va prelua un mic petic de păr de deasupra urechii pentru a suplini lipsa de păr a sprâncenelor.
Sprâncene stufoase?
Dacă le poţi pieptăna într-o direcţie şi apoi să legi vârfurile cu un elastic, tunde-le. Dacă nu poţi să treci un pieptene prin ele, tunde-le. Dacă semeni cu un anumit fost lider sovietic, tunde-le. Întotdeauna. Dar nu cu maşini de tuns sau alte instrumente pe care le-ai folosi pentru barbă. Mergi la un specialist. Fă-o! Du-te!