Spre deosebire de bărbieritul modern la care doar viteza contează, bărbieritul clasic este făcut pentru calitate și caracterul său pronunțat masculin, ca un adevărat ritual, cu mare atenție, rezultând un obraz neted, fin, cu aspect impecabil.
De aceea suntem adepții bărbieritului clasic.
Chiar dacă aveți o experiență suficientă în ale bărbieritului nu cred că vor strica câteva recomandări venite de la dermatologi, referitoare la acest bărbierit clasic.
Nu e un stres. Este un ritual de înfrumusețare masculină. Lipsa răbdării în acest proces poate fi interpretată ca o lipsă de preocupare pentru aspectul fizic, într-o lume unde imaginea contează foarte mult în formarea unei bune prime impresii.
Alternează dimineața cu seara. De cele mai multe ori bărbieritul are loc dimineața, înainte de plecarea de acasă. Este bine ca din când în când să fie schimbat obiceiul și bărbieritul să se facă seara, repausul creat de 7-8 ore în care pielea nu se va freca de materialul cămășii dându-i timp să se calmeze.
Poți începe cu un duș. Pentru că umiditatea și aburul din baie deschid porii, este foarte indicat să te bărbierești după duș sau în timp ce ești în duș. Căldura catifelând pielea și înmuind barba, firele de păr vor putea fi îndepărtate mai ușor.
Nu te grăbi. Un bărbierit corect nu este stresant și nu se face nici în fugă. Un bărbierit corect începe cu pregătirea pielii, prin spălarea faței cu săpun. Se recomandă un săpun 100% natural, cu uleiuri esențiale și ingrediente naturale cu efect emolient, care conțin glicerină, deoarece vor înmuia firele de păr, precum crema pre-bărbierit sau uleiul pre-bărbierit. Sapunurile dure nu sunt recomandate. Se va lăsa săpunul pe față timp de un minut înainte de clătire.
Gomajul la masculin. Procedeul de îndepărtare a celulelor moarte este necesar o dată pe săptămână. Gomajul va fi mai insistent pe zonele în care nu se bărbiereşte, nas și frunte cu un scrub de față bărbătesc. Pentru a uşura bărbieritul şi a face pielea mai fină, se recomandă frecarea obrajilor cu un burete mai aspru.
Pămătuful nu este un moft. Se aplică crema de bărbierit cu un pămătuf care ajută la o întindere foarte bună, va înmuia mai bine firele de păr și le va ridica, pregătindu-le pentru ca lama să treacă peste ele. Se asteaptă timp de 2 până la 3 minute. Cu cât se așteaptă mai mult cu atât mai bine. Aveți posibilitatea să vă aranjați părul sau să vă periați dinții în acest timp. Nu folosiți degetele pentru a întinde crema sau spuma de bărbierit, nu o veți întinde bine și nici eficient.
Instrumentele de bărbierit nu contează atâta timp cât sunt funcționale în parametri doriți și nu crează senzații neplăcute sau iritații după folosire. Cel mai important lucru la aparatele de ras este ca tăișul folosit pentru bărbierit să fie cât mai bine ascuțit.
Schimbarea lamelor. Aparatul de bărbierit are nevoie de o lamă ascuțită, schimbată în fiecare săptămână, pentru a nu irita pielea. Folosiți lame de ras din oțel inoxidabil tratate cu platină pentru un bărbierit neted. Acesta este motivul pentru care este se recomandă pentru bărbierit, briciul sau aparatul cu o singură lama, această soluție fiind mai ieftină decât aparatele de bărbierit cu cartridge, cu mai multe lame.
Păstrarea pielii calde și umede. Aceasta este diferența dintre un bărbierit mediocru și unul perfect, secretul constând în a menține fața hidratată în timpul bărbieritului.
Folosește ambele mâini atunci când te bărbierești. În timp ce într-una dintre mâini ții aparatul de ras, cealaltă nu se ține pe chiuvetă, ci se folosește pentru a menține pielea de pe față întinsă. Astfel, lama va aluneca foarte ușor și se reduce substanțial posibilitatea de a te tăia.
Clătește lama în apă caldă. Nu rade porțiuni prea mari odată, rezumate la 1-3 cm din barbă, apoi clătește lama pentru a curăța spuma adunată, care poate îngreuna alunecarea lamei pe suprafața pielii. În felul acesta te asiguri că pe fiecare porțiune a tenului lama este la fel de puternică. Dacă se clătește cu apă rece se va răci și lama, iar porii se vor contracta.
Nu te bărbieri în răspăr. Direcția corectă în care trebuie folosit aparatul de ras este în sensul în care cresc firele de păr, această metodă fiind mai eficace în ceea ce privește evitarea iritării pielii. Bărbieritul în direcția de creștere a firelor de păr este cu deosebire recomandată celor predispuși la pseudofolliculitis barbae, adica fire de păr crescute sub piele. Aceeași recomandare și pentru cei cu barbă cu fir de păr gros.
Fă mișcarea corectă. Bărbierește-te cu mișcări lungi și nu reveni cu mișcări rapide peste aceași zonă, ele cresc pericolul apariției iritațiilor.
Excepție face retușul final. Se consideră că după ce ai terminat bărbieritul și trebuiesc făcute ultimele retușuri, bărbieritul în raspăr ajută la eliminarea acelor fire de păr mai rezistente din barbă.
Clătește fața cu apă rece de ma multe ori după bărbierit, pentru a închide porii pielii. Apa rece reduce inflamația. Este ca și cum ai pune o compresă rece pe o rană. În final șterge-ți și usucă-ți fața.
Ocazional, lasă pe altcineva să te bărbierească. Un barbierit profesionist în salon durează de la 12 la 25 de minute. Tot ce faci este să stai pe scaun și să te relaxezi.
Bărbații cu acnee trebuie să aibă o grijă deosebită pentru ca iritarea pielii cauzată de barbierit poate face ca acneea să arate mai rău. Dacă tenul se confruntă cu diverse probleme de natură dermatologică, un prim pas către un bărbierit confortabil este schimbare produselor cosmetice utilizate cu unele special concepute pentru problemele de ten cu care te confrunți, ten acneic, ten sensibil, ten uscat.
Hidratarea de după bărbierit. Se aplică o cremă post bărbierit, dar este de preferat un after shave sau un balsam after shave, aplicat prin mișcări rapide și masând fața. Astfel, evităm senzația de ardere. Eventual, după ce am terminat acest proces , tamponăm fața cu pudră de talc. Urmând acești pași, vei realiza un bărbierit perfect, fără risc de iritație.
Ai grijă cu produsele care conțin alcool. Folosirea produselor cu alcool după bărbierit este o mare greșeală, deoarece
aceste produse usucă pielea și dau senzația de arsură. Multe loțiuni conțin alcool, însă încearcă pe cât posibil să le eviți. Stai departe și de loțiunile de aftershave cu prea mult parfum în ele și optează pentru produse de genul after shave sau un balsam after shave care conțin uleiuri esențiale care le conferă o aromă discretă, uleiuri esențiale din lemn de santal, mosc, paciuli și salvie.
Evită să te bărbierești zilnic. Deși există bărbați cărora părul facial le crește foarte repede și acest lucru îi obligă să se bărbierească zilnic, dacă poate fi evitat acest lucru, pielea feței îți va mulțumi. Lookul deja la modă de „barbă de trei zile” este o metodă cool de a păstra sănătatea pielii.