Bărbieritul este un ritual masculin prin definiție, iar mulți bărbați își încep aproape fiecare zi cu el. În funcție de stilul fiecărui bărbat, dar și de ritmul de creștere al părului facial, bărbieritul poate fi o necesitate sau pur și simplu un mod de a ne personaliza stilul și aspectul fizic.
Mulți dintre noi suntem obligați să ne bărbierim zilnic, fie că ne place, fie că nu, iar cea mai mare problemă sunt iritațiile. Pentru unii bărbați bărbieritul este o prioritate și ar trebui să fie executat ca la carte, iar cine spune că încă nu s-a inventat bărbieritul perfect, nu și-a îmbunătățit încă tehnica și nici trusa de bărbierit. Bărbieritul ar trebui să fie tratat ca un timp de răsfăț personal și nu ca o “rutină”. Un bărbierit perfect, profesional, este acela care lasă pielea fină, fără iritații, roșeață și fără senzația de arsură pe care majoritatea o consideră normală.
Pașii de urmat într-un bărbierit profesional, chiar și atunci când este făcut acasă, sunt mereu aceeași. Pentru a obtine un BSS (baby smooth shave) trebuie să ții cont de 3 aspecte importante: pregătirea, tehnica și produsele folosite, iar toate să fie executate fără grabă.
Primul pas important este să nu uiți că bărbieritul necesită o pregătire în prealabil. Să îți umezești puțin fața cu câteva secunde înainte de a începe nu este tocmai cea mai potrivită tehnică. De fapt, durează cam trei minute pentru a-ți curăța și a-ți hidrata corespunzător fața înainte de a te bărbieri. Trebuie să te speli ușor cu apă călduță și să aplici un săpun special pentru curățare. Nu uita să faci același lucru și pentru zona gâtului.
Pregătirea pielii feței pentru un bărbierit corect
Bărbieritul bun începe înainte de a pune lama sau briciul pe față, zona de bărbierit trebuind să fie curățată, umezită bine și “înmuiată”. În mod greșit mulți bărbați sar acest pas. Pielea feței este extrem de sensibilă, iar dacă nu o pregătești înainte vei risca să te rănești sau să o iriți.
Spălarea tenului cu săpun de corp, cu efect deodorant, va usca pielea feței și va face greu de suportat “agresiunea” bărbieritului. Din acest motiv zona ce trebuie barbierita trebuie sa fie curățata și udată bine înainte de a începe efectiv bărbieritul. Este recomandat să te bărbierești imediat după duş – apa caldă sau fierbinte si aburul ajută la înmuierea pielii si a firelor de păr.
Tenul va putea fi curățat cu loțiune de curățarece revigorează și energizează tenul obosit, hrănind pielea în timp ce o curăță sau cu oloțiune de curățare ce conține abrazivi care va îndepărta celulele moarte și va lasă tenul curat.
Clătirea se va face cu apă caldă, din belșug, care va înmuia pielea și barba, deschizând porii și permițând un bărbierit mai aproape de nivelul “0”. Medicii dermatologi spun ca poți avea nevoie de până la 3 minute până când pielea este pregatită complet pentru bărbierit.
Specialiștii spun că un bărbat care se bărbiereşte zilnic trebuie să facă și un gomaj o dată sau de două ori pe săptămână. Gomajul va fi mai insistent în principal pe zonele în care nu se bărbiereşte (nas, frunte etc.). De asemenea, pentru a uşura bărbieritul şi a face pielea mai fină, se recomandă frecarea obrajilor cu un burete mai aspru. Alternativ, un scrubpoate fi folosit pentru că exfoliază celulele moarte și uniformizează textura pielii.
După curățare pot fi folosite produse “pre-shave” pentru o și mai bună pregătire a pielii feței. Crema regenerantă din unt de mangoSaponificio Varesinobogată în vitamine și minerale poate fi folosită pentru înmuierea pielii și deschiderea porilor. Are proprietăți emoliente, antioxidante și antiinflamatoare. Apoi se poate folosi o loțiune astringentăcare curăță pielea în profunzime, previne inflamațiile, restabilește pH-ul natural al pielii, hidratează și tonifică pielea fără să o usuce.
În acest fel este asigurată o bună lubrifiere, pielea fiind astfel pregătită corespunzător pentru bărbierit. Toate aceste produse masate în prealabil pe barbă înmoaie pielea și firele de păr, pregătindu-le pentru lama de ras.
În pasul următor aplicaţi pe faţă şi pe gât cremă sau săpun pentru bărbierit. Este recomandată utilizarea unei creme sau al unui săpun pe bază de glicerină. Cele mai bune rezultate se obţin prin folosirea unui pămătuf de calitate din păr natural de bursuc.
Când folosiți crema, udați pămătuful în apă caldă, în bolul de bărbierit și cu mișcări circulare în palmă, obțineți un strat consistent și cremos pe părul pămătufului. Cu o mișcare circulară, pe fața udă, aplicați crema pe barbă astfel încât pămătuful să ridice firele de păr. Pămătuful poate fi din nou înmuiat în apă caldă în cazul în care este necesară mai multă umezeală pentru aplicarea cremei.
În cazul folosirii săpunului pentru bărbierit, umeziţi bine pămătuful cu apă caldă şi folosiţi aceleaşi mişcări circulare pe săpun pentru a obţine stratul bogat ce urmează să fie aplicat pe faţă.
Tips
Niciodată nu trebuie să vă bărbieriți cu apă rece sau fără a umezi pielea.
Barba viguroasă sau /și o piele sensibilă, necesită aplicarea pe față a unui ulei pre-bărbierit sau a unei cremepentru pregătirea bărbieritului. În timpul bărbieritului, întinde ușor pielea feței cu mâna pentru un bărbierit mai eficient. Lama aparatului de bărbierit va aluneca mai uşor si va preveni creşterea firelor de păr sub piele obţinând un bărbierit mai confortabil.
Dacă folosești deja o cremă sau un săpun de barbierit de calitate, le poți folosi pe acestea în procesul de pregătire a pielii feței pentru bărbierit. Dacă ai făcut spumă într-un bol folosind crema, întinde puțin din spuma formată cu pămătuful peste față și apoi acoperă fața cu un prosop cald și umed (nu trebuie să fie plin de apă) preț de 1-2 minute. Șterge fața cu același prosop de resturile de cremă și aplică apoi crema din bol așa cum o faci de obicei pentru barbierit. Prosopul cu apă caldă are rolul de a pregăti fața pentru bărbierit. Părul facial va deveni mai moale și vom evita astfel momentele neplăcute din timpul bărbieritului.