Transport gratuit pentru comnezile mai mari de 150 de RON.
Ți-ai-dori-să-te-bărbierești-mai-ușor-În-acest-articol-vom-prezenta-săpunurile-și-cremele-de-ras.
Ți-ai-dori-să-te-bărbierești-mai-ușor-În-acest-articol-vom-prezenta-săpunurile-și-cremele-de-ras.

Ți-ai dori să te bărbierești mai ușor? În acest articol vom prezenta săpunurile și cremele de ras.

Ți-ai dori să te bărbierești mai ușor? În acest articol vom prezenta săpunurile și cremele de ras.

În acest articol vom prezenta săpunurile și cremele de ras. De la ingrediente, până la cele mai renumite mărci. Atât săpunurile cât și cremele de ras sunt alegeri bune pentru bărbieritul tradițional umed.

Săpunul de ras este un săpun dur care trebuie răzuit cu un pămătuf, apoi amestecat într-un vas, cu scopul de a obține spuma ce va fi folosită ca suport pentru lama sau brici. Istoria modernă a săpunului de ras este consemnată începând cu 1840, prin creearea săpunului Williams, care este în producție și în ziua de astăzi.

Săpunul de ras tradițional este comercializat sub formă de puc rotunjit (destinat folosirii în scuttle) sau cu fund plat (pentru folosirea în cană). Săpunurile foarte scumpe pot fi vândute în boluri special construite din lemn exotic (abanos, mahon), dar de multe ori prețul lemnului folosit depășește prețul săpunului. Mai există și o altă formă de comercializare, stick-ul, care poate fi folosit ca atare pentru spumarea direct pe față sau poate fi răzuit și prin presare poate fi adăugat într-un bol achiziționat de la supermarket.

În ceea ce privește modalitatea de producere a săpunului de bărbierit, aceasta este asemănătoare cu cea de fabricare a săpunurilor pentru corp, diferența constând în faptul că pentru acesta se folosesc ca agenți de șamponificare atât Potassium Hydroxide, cât și Sodium Hydroxyde. Folosirea preponderentă a hidroxidul de potasiu creează săpunuri moi care se încarcă mai repede pe pămătuf, dar se consumă mai repede, pe când hidroxidul de sodiu creează săpunuri mult mai dure care se consumă mai greu.

În funcție de materia primă folosită ca bază în săpun, acestea se clasifică în tallow (baza fiind grăsimi de origine animală) și non-tallow ( în care baza este formată din produse de origine vegetală).

Săpunul tallow

Discuțiile din comunitatea wet shaverilor converg către ideea că includerea de seu în săpunurile de ras este esențială pentru realizarea unui produs de calitate superioară. Grăsimile animale nu sunt compuse dintr-un singur tip de acid gras, ci sunt un amestec de diferiți acizi grași. Seul are în componență următorii acizi, toți șaponificabili:

– Acid stearic;
– Acid palmitic;
– Acid myristic;
– Acid oleic;
– Acid linoleic;
– Acid alfa-linoleic.

Acidul oleic și acidul palmitic se regăsesc și în componența uleiului de palmier, deci pentru a corecta identificare a tipului de săpun putem deduce că un săpun este de origine animală atunci când în componența sa regăsim acidul stearic.

Cele mai cunoscute săpunuri tallow sunt:

– Penhaligon’s;
– Arko;
– Cella;
– C&S 88, Oxford și Cambridge;
– Dr. Harris Almond, Arlington, Lavander, Marlborough;
– Sir Irisch Moss Shave Stick;
– Speick Shaving Stick;
– Tabac;
– Valobra Shaving Stick;
– Williams Shaving Stick.

Săpunul non-tallow

Seul, ca baza în săpun, a fost folosit încă din antichitate, dar în zilele noastre, poate fi înlocuit cu ulei de cocos sau ulei de palmier, în scopul obținerii unui săpun de origine vegetală.

Cele mai cunoscute săpunuri non-tallow sunt:

– Martin de Candre;
– Cade;
– La Toja stick;
– Provence Sante;
– Musgo Real;
– I Coloniali;
– Pre de Provence;
– Razo Rock La Famiglia line.

Componența săpunurilor este următoarea:

1. Potassium Stearate (săpun făcut cu Acid Stearic și Potassium Hydroxide);
2. Sodium Stearate (săpun făcut cu Acid Stearic și Sodium Hydroxide);
3. Potassium Tallowate (săpun făcut cu Tallow și Potassium Hydroxide);
4. Sodium Tallowate (săpun făcut cu Tallow și Sodium Hydroxide);
5. Potassium/Sodium Palmitate (săpun făcut cu Palm Oil);
6. Potassium/Sodium Cocoate (săpun făcut cu Coconut Oil);
7. Potassium/Sodium Olivate (săpun făcut cu Olive Oil).

Pentru aprecierea generală a unui săpun putem lua în considerare următoarele elemente:

1. Mirosul și varietatea de arome în care este produs. Cel mai uzuale arome sunt: lavander, sandalwood, citrus, almond, coconut, rose, bay rum, vetiver etc ;

2. Performanța generală care se obține prin aprecierea următoarelor caracteristici: densitatea spumei, stabilitatea acesteia, tendința de uscare între pase, suportul oferit lamei, senzația de uscare sau hidratare lăsată după folosire;

3. Ușurința cu care se obține spuma. După cum este cunoscut, la acest capitol ingredientul cheie este reprezentat de apă. Exista săpunuri care încorporează instant o mare cantitate de apă, altele la care este necesară înglobarea în pași mici a apei, eventual o ușoară rehidratare între pase.

4. Prețul. Prețul poate varia începând de la 2,27-5$ pentru săpunurile ieftine dar bune pentru prețul pe care îl au (Arko, Derby, Lea, Cella), 10-16$ pentru săpunurile medii și accesibile (Razo Rock, Don Donato, TFS din seria artizanale) și categoria premium cu ambalaj de sticlă, ceramică și calitate premium preturile încep de la 20$ (Tabula Rasa, St James of London, Nuavia).

Dacă aceștia sunt producătorii tradiționali, o bună cotă de piață o dețin și artizanii care au luat avans în ultimii ani și care produc săpunuri de cea mai bună calitate.
Dintre aceștia, aș aminti pe cei mai importanți, atât din Europa, cât și de peste Ocean : Razo Rock, PannaCrema, Jabon Man, Barrister & Mann, Beaver Wood Wright, Caties Bubbles, Mike’s Natural, Los Angeles Shaving Soap, Tiki, Soap Commander, Maggard, Tabula Rasa, Martin de Candre, PAA, Nancy Boy, Queen Charlotte, Cold River Soap, Meissner Tremonia.

Acesta este unul dintre săpunurile de bărbierit de la Razo Rock și îl găsești în magazinul online The Groom Lab.

Acesta este unul dintre săpunurile de bărbierit de la PannaCrema și îl găsești în magazinul online The Groom Lab.

Am lăsat pentru partea a două a articolului discuția privind cremele de bărbierit și nu pentru ca ar deține o mai mică importanță în trusa wet-shaverului, ci pentru ca săpunul este preponderent folosit de utilizatori. În general începătorilor le este recomandat a începe bărbieritul tradițional prin achiziționarea unei creme de bărbierit. Principalul motiv pentru această recomandare este ușurința cu care este obținută spuma din aceste creme spre deosebire de săpunuri, pentru care este necesară o oarecare practică. Crema de ras conține mai multă apă și hidroxid de potasiu care îi conferă capacitatea de a spuma mult mai ușor decât săpunurile. De asemenea, cremele de ras pot fi folosite în combinație cu săpunurile, rezultatul fiind spectaculos.

Crema de ras nu este acel gel sau spumă care se află într-un spray cu aerosoli, acelea fiind neagreate de către susținătorii bărbieritului tradițional, în primul rând prin prisma substanțelor și a conservanților regăsiți pe etichetă. Crema de ras adevarată este la cutie sau la tub de plastic și se folosește în același mod ca și săpunul, prin blenduirea în bol, conținând substanțe benefice pentru ten, cum ar fi uleiurile naturale, untul de shea, aloe vera etc.

Cele mai folosite creme sunt produse de:

– Proraso;
– Acca Kappa;
– Truefitt & Hill;
– Castle Forbes;
– Geo F. Trumpers;
– Dr.Harris;
– Palmolive;
– Penhaligons;
– TOBS.

Aceasta este una din cremele de bărbierit de la Proraso și o găsești în magazinul online The Groom Lab.

Componența cremelor:

– Aqua;
– Stearic acid;
– Myristic acid;
– Potassium Hydroxide;
– Sodium Hydroxide;
– Coconut acid;
– Glycerin;
– Triethanolamine.

Atât săpunurile de ras, cât și cremele, sunt alegeri potrivite în bărbieritul tradițional, pretabile atât pentru folosirea cu aparatul Double-Egde, cât și cu briciul. Cremele oferă avantajul de a fi ușor de utilizat, spumând foarte ușor chiar și cu pămătufuri mai ieftine, fiind recomandate începătorilor. Săpunurile oferă un mai bun suport pentru lamă, dar curba de învățare este un pic mai mare, fiind recomandate utilizatorilor în fazele intermediare sau avansate.

Rămâneți aproape, în următorul episod se va prezenta pămătuful, una din piesele de rezistență din trusa wet shaverului.

Ne-am bucura să ne spui într-un comentariu ce folosești pentru un bărbierit tradițional ușor: săpunul sau crema de ras?

Descoperă săpunurile și cremele de ras din magazinul online The Groom Lab. Aruncă o privire pe https://thegroomlab.com/42-sapunuri-i-creme și alege ce ți se potrivește!

The g r o om l ab E S T ABLISHED 2015

PRODUSE POPULARE

ULTIMELE ARTICOLE DIN JURNAL